World Championship organizerJK Mornar

Povijest J.K Mornar

Jedriličarski klub Mornar, klub s najvećom tradicijom školskog jedrenja osnovan je 1948. godine. Krajem 1950-ih započeo je školu jedrenja na tada prvim optimistima u Hrvatskoj, izrađenim u klupskoj radionici za održavanje i popravak malih brodova koju je vodio pok. Tonći Mitrović. Od tada pa do danas, postojanje kluba se zasniva na radu škole jedrenja i škole brodomodelarstva, učenju djece i mladeži životu i postojanju na moru, te razvoju jedriličarskog sporta uopće. Tijekom svih ovih godina kroz klub je prošlo preko 3500 ljudi, prenoseći klupski duh s generacije na generaciju.

Članovi jk Mornar su pružili veliku tehničku potporu Mediteranskim igrama u Splitu 1979., te se iskazali iznimno dobrom organizacijom europskih prvenstava – klase Optimist 1998., klase Laser 2003 i 2005.g ., Laser radial, Laser radial junior 2013. i Laser Standard do 21.g 2016. Jedriličarski klub Mornar ima bogatu tradiciju priznanja i sportskih dostignuća.

Sadašnjost J.K Mornar

U novije vrijeme Mornarevu školu jedrenja polazili su Mate Arapov, Tonći Stipanović, Marin Mišura, Karlo Krpeljević, Tonko Kuzmanić, među njima osvajač srebra sa Olimpijskih igara u RIU, čak 3 svjetska prvaka, dok je Mornareva ekipa optimista u sastavu reprezentacije bila ekipni prvak i viceprvak svijeta. Klub danas okuplja preko 80 aktivnih natjecatelja i polaznika škole jedrenja od 7 do 77 godina u klasama Optimist, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard, Stela, te Krstašima i brodomodelarstvu.

Poznata je njegova škola jedrenja koja je dala veliki broj vrhunskih jedriličara. Posada klupske jedrilice Podgorka je 1975. godine osvojila nagradu Plava vrpca Vjesnika za pomoć i spašavanje na moru. Mornar je dao velik broj državnih prvaka i dva olimpijca, Tonko Pivčević i Mate Arapov.

Veliki rezultatski bum počeo je 1996. pod predsjedanjem Lenka Jakelića i traje do danas. U tom periodu jedriličari Mornara osvojili su preko trideset medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Najistaknutiji jedriličari i osvajači medalja su Mate Arapov, Tonči Stipanović, Tonko Kuzmanić, Karlo Krpeljević, Luka Radelić, Joško Lalić i trener Jozo Jakelić. U klubu je dugi niz godina aktivna brodomodelarska sekcija. JK Mornar je organizirao tri Europska prvenstva u jedrenju i to 1998. za klasu Optimist, 2003. za klasu Laser i 2005. za klasu Laser Radial.

Budućnost kluba

Jedriličarski klub Mornar, osim organizacije svjetskog prvenstva Laser Standard u muškoj i veteranskoj konkurenciji u rujnu ove godine, organizirat će klupski Grand Prix Laser Standarda i Veliku nagradu Mornara u klasama Laser Radial i 4.7, Sveti Duje i memorijal